Politiikkaa

Älykkäät ratkaisut olisivat toki parhaita, mutta myös kiihkottomia ja tylsiä. Onneksi vältymme tältä, kun päätöksentekoa ohjaa politiikka

V.Sorola

Olen toisinaan uneksinut sellaisesta maailmanjärjestyksestä, jossa ihmiskunnan hallitsemiseen osallistuisi jokainen yksilö omien kykyjensä, ei niinkään halujensa mukaan – valtaa ei kenelläkään olisi enempää eikä vähempää kuin jaksaa kantaa. Valta olisi velvollisuus ja oikeus, hallittu ja rajoitettu inhimillisen kanssakäymisen, ihmisen elämän osa.

Tuollainen ajatus ei ole politiikkaa, se on utopiaa.

Minä ja politiikka

Kaikki yhteiskunnallinen vaikuttaminen, tai vaikuttamisen esiaste, eli (kuten pitäisi olla) yhteiskunnallinen ajattelu, ei ole politiikkaa. Haluaisin olla selkeä, siksi rajaan politiikaksi sen toiminnan, joka sijoittuu poliittiseen ympäristöön – yhteiskunnallisen vaikuttamisen mekanismeihin, kuten poliittisten järjestöjen toiminta, poliittiset vaikutuskanavat, poliittiset luottamustoimet.

Olen tehnyt politiikkaa todella vähän. Vaikka mielelläni pohdiskelen poliittisia kysymyksiä, konkreettinen osuma politiikan rakennelmiin on ollut kohdaltani kovin vaimea, pehmeä tussahdus, jossa rakenteet eivät ole järkkyneet, tuskin edes värähtäneet.

90-luvulla olin mukana Ilomantsin kuntapolitiikassa eräänlaisessa protestiliikkeessä, joka varmaankin sijoittui ajallisesti SMP:n ja Perussuomalaisten väliin. Kyseessä oli sitoutumaton valtuustoryhmä, joka nimettiin – protestihenkisesti – Ilomantsiin Sitoutuneiksi. Pääasiallisesti ryhmä kamppaili kabinettipäätöksiä vastaan, eli tyhjiä valtuustopaikkoja vastaan, avoimen kuntapolitiikan puolesta.

Enimmäkseen talkoilin tuossa ryhmässä. Suunnittelin graafista ulkoasua, vaalimainoksia yms. En koskaan edennyt valtuustoon saati lautakuntien varsinaisille paikoille. Kovin vaikuttavaa politikointia siis.

2000-luvulla päätin lopulta tunnustaa väriä ja aloitin poliittisen urani Vasemmistoliitossa. Tähän johtaa näkemys siitä, että varsinaista valtaa käytetään talouden päätöksenteossa, ja koska tuo vallankäyttö uhkaa jatkuvasti, väsymättömin voimin demokratian toteutumista, on valveutuneen ja yhteiskunnallista hyvää tavoittelevan kansalaisen velvollisuus puolustaa demokratiaa mahdollisimman vaikuttavalla tavalla; eli tukemalla pelikentän altavastaajaa. Tavallista ihmistä, kansalaista.

Täällä Soroversumissa esittelen jonkin verran omaa poliittista ajatteluani. On kuitenkin muita, tarkoitukseen sopivampia paikkoja – poliittisille mielipiteille ja näkemyksille Ilomantsin Vassareiden kotisivut ja kuntapolitiikan blogi, menneiden aikojen kampanjaan puserrettuja mietteitä blogipalvelussa Kuntavaaliehdokas.fi, sekä tavallaan politiikan ja muun yhteiskunnallisen vaikuttamisen välimaastoon sijoittuva kirjoittelu ammattiyhdistyksen kotisivuilla.

Toivottavasti et leipäänny tähän osastoon!

Poliittisia pohdintoja:


JHL


Vanhaa asiaa:
VASEMMALLE
Vaalisivu 2017