Elontarvikkeet

Elämä on mielenkiintoinen ja monimutkainen laitos, joka mutkattomasti toimiakseen vaatii tiettyjen perustarpeiden jatkuvaa täyttämistä. Koostuuko olemisemme syvin merkitys ajattelusta tai siitä mitä elämässämme teemme, ne ovat kiivasta keskustelua ja pohdintaa herättäviä kysymyksiä.

Ollako vai eikö olla vs ajattelen, siis olen

Kaiken kuohuvan elämisemme välttämättömät, yksinkertaisuudessaan äärimmäisen julmat pohjimmaiset tarpeet, ne löytyvät kuitenkin jostain aivan muualta kuin aivokemian kuplinnasta. Mitään ei ole, kukaan ei ajattele, jos ihminen ei syö.

Toki suolen täyttämistä akuutimpi tärkeys on hengittäminen, eikä hengittämisellä ole suurtakaan merkitystä jos ihminen ei oleskele soveltuvassa lämpötilassa. Tämä on kuitenkin saivartelua. Jos oletetaan, että ihminen kohtaa olevaisuutensa haasteet elinkelpoisessa ympäristössä, jää jokapäiväisen elämän väistämättömyyksien joukkoon päällimmäiseksi syöminen ja juominen. Joka ikinen päivä, jokaisen ihmisen elämässä.

Ripuloiva filosofi ei saa mitään aikaan. Jos vatsa ei toimi eikä täyty, lopulta – ja itse asiassa melko pian – pää lakkaa toimimasta, ihmisestä tulee kyvytön.

Siksi tämän sivun nimi, elontarvikkeet, ei viittaa wc-paperiin, kulttuuritarpeiden tyydyttämiseen eikä hengitysilman hapekkuuteeen. Täällä käsitellään ruokaa.

Vaikka nykyään täällä Suomessa elämmekin aikakautta, jossa syöminen on ikään kuin jalostunut elintärkeydestä kevyehköksi nautinnoksi, on gurmeettinen spekulointi kuitenkin vähäarvoinen ja totuutta haalistava osa ravintopoltiittista keskustelua, myös nykyään. Ruokaan liittyy tabuja, uskomuksia, intohimoja sekä valtavia eettisiä ristiriitoja. Lisäksi ravinto ja terveys muodostavat nykymediassa kiihkeän lemmenparin, jonka poukkoilevaa tukkanuotastelua ja syviä kielisuudelmia seurataan ja setvitään, maallikkojen ja asinatuntijoiden väsymättömin voimin, kaikkialla.

Heitän siis rikkani rokkaan. Minulle ruoka on välttämättömyys, nautinto ja eettinen valinta. Vaikka laitan itse helppoa ruokaa, ruoka sinällään ei ole helppo osa elämää. Hyvää ruokahalua! ( Mutta kaikkea ei pidä syödä, eikä lautasta tyhjäksi )