Kaalipata

Kaaliruoka on helppoa, nopeaa ja maukasta – sekä ravitsevaa. Omassa taloudessani klassikoksi muodostunut pannukaali, tai kaalipata, tai kaalilaatikko paistinpannulla, tavattiin Chef Alphonsen uran alkuvaiheissa laatia kaalista ja jauhelihasta. Tärkeämpi pääraaka-aine on säilynyt, mutta lopetettuani lihansyönnin olen tehnyt kaalipataa pelkistä vihanneksista. Koska kyseessä on perinneresepti, korvaan tässä jauhelihan tummalla soijarouheella. Resepti on vegaaninen.

  • puolikas keräkaali
  • puolikas sipuli
  • valkosipulin kynsi
  • loraus soijakastiketta
  • ruokaöljyä sipulin kuullottamiseen
  • noin teelusikallinen siirappia
  • hieman vettä
  • kourallinen tummaa soijarouhetta
  • maun mukaan muita vihanneksia ( paprika, porkkana, kesäkurpitsa tms )

Käytän kaalipadan valmistamiseen korkealaitaista, lasikannellista paistinpannua. Muu pannu käy, mutta sen tulisi olla niin korkea että puolikas kaalinkerä mahtuu silputtuna pannuun. Lorauta tilkka öljyä pannun pohjalle ja kuumenna pannu. Silppua sipuli kuullottumaan. Pilko kaali sipulin joukkoon, kääntele silloin tällöin lastalla. Pilko joukkoon valkosipuli ja muut vihannekset ( jos päätit käyttää niitä. Perusmalli syntyy pelkällä kaalilla ). Lisää joukkoon loraus soijakastiketta. Tämä tuo kaalipataan suolan, joten soijakastikkeen määrällä säädät kaalipadan suolaisuutta. Lisää noin teelusikallinen siirappia. Peitä kannella ja säädä lieden lämpötilaa niin, että pannu kiehuu hiljalleen. Kaalipata on kypsää kun kaali pehmenee. Tarkista kypsyys aika ajoin ja kääntele samalla pannun sisältöä. Tarkkaile ettei kaalipata kuivu, yleensä kaalista tulee niin paljon nestettä ettei vettä tarvitse lisätä. Jos pata tuntuu kuivuvan, lisää tilkka vettä. Kun kaali on melkein kypsää, lisää soijarouhe. Tässä vaiheessa voi olla tarpeellista listä vettä, koska soijarouhe imee tehokkaasti nestettä. Sekoita. Pata on valmis nautittavaksi kun kaali on pehmeää.

Tämä kaalipadan ohje on perusta, jota voit varioida maun mukaan. Kuvan annokseen olen käyttänyt tumman soijarouheen asemasta tryffelinmakuista Delikaurarouhetta, vaaleaa soijarouhetta ja härkäpapurouhetta. Olen myös lisännyt hieman punaista paprikaa. Joskus käytän porkkanaa. Pääasiallinen maku ruokaan tulee yhdistelmästä sipuli-kaali-soijakastike-siirappi, joka on kaalipadalle tyypillinen ja helposti tunnistettava. Yllättäen tämä ruokalaji on eri versioina ollut yksi perheen lasten suuria suosikkeja. Aterialla annokseen voi lisätä ketsuppia.

Vastaa

19.3.

19.3.2021